Minden kérdésére választ kap!

Gy.I.K.

A gyakran ismételt kérdések (Gy.I.K.) bővülő tára segít a tájékozódásában!

Email

A Kapcsolat menüpont alatt eMail küldési lehetőséget talál!

Fórumok

Különböző fórum témák közül választhat. Kérdezhet, hozzászólhat!

Kivizsgálás

Az endometriózis kivizsgálása a nőgyógyász feladata. A betegség diagnózisának felállításához elengedhetetlenek az alábbiak.

Az első vizit alkalmával a panaszok és tünetek részletes kikérdezése történik (anamnézis felvétel). Ilyenkor a tünettanról szóló fejezetben leírtak részletes végigkérdezése zajlik.

Ezt követően kerül sor a páciens nőgyógyászati vizsgálatára. Ennek részét képezi a szeméremtest és hüvely megtekintése, utóbbi megfelelő hüvelytükör használatával. Ezután a kismedence kézzel történő megtapintása következik, mely vizsgálat során, amennyiben a panaszok és tünetek, illetve az addigi fizikális lelet ezt megalapozza, végbélen keresztüli vizsgálat is indokolt lehet.

A fizikális vizsgálatot hüvelyi ultrahang vizsgálat követi. Segítségével a kismedencei szervek mindegyikének érintettsége nagy biztonsággal megmondható. A húgyhólyag megítéléséhez annak vizelettel való teltsége szükséges. A végbél esetében a széklettartalom nem jelentős mértékben zavaró. Ezzel a vizsgálattal a vastabgél utolsó előtti szakaszának (sigmabél) érintettsége is gyakran megállapítható.

Hasi ultrahang vizsgálat a kismedencénél magasabb elhelyezkedésű szervek megítélésében segíthet. Különösen fontos a vese ultrahang vizsgálata, a húgyutak lezártságának megítéléséhez.

Amennyiben a fentiek alapján nem lehet egyértelműen megerősíteni vagy kizárni az endometriózis diagnózisát, kismedencei és/vagy hasi MR vizsgálat is indokolt lehet.

Ha a fenti vizsgálatokkal egyéb szervrendszerek (gyomor- bélrendszer, húgyutak) érintettsége valószínűsíthető, a társszakmák (sebészet, urológia) részéről történő további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

További lehetőségek

Az endometriózis kivizsgálása során a legmeghatározóbb eszköz a laparoscopia (hastükrözés), illetve az ennek során nyert szövetminta kórszövettani feldolgozása.

A béltükrözés (colonoscopia) és a vér CA-125 szintjének meghatározása - alacsony specificitásuk miatt - a fent említett és korrektül kivitelezett kivizsgálási lépések során nyert adatok birtokában felesleges, ezért a nemzetközi ajánlásokban nem szerepelnek.

Jó tudni!

Sajnos gyakran az idült alhasi fájdalmakat nem sikerül endometriózis eredetű fájdalomként felismerni, és a helyes diagnózis csak nagyon hosszú, szenvedéssel teli évek után kerül felállításra.

De ennek nem kell így lennie! Végezze el az ENDO tesztet és készüljön fel egy szakember általi vizsgálatra!

Ha Önnek minden menstruáció alkalmával összesen 5 nap alhasi fájdalmat kell kibírnia, akkor évente 60 napnyi fájdalma van. Ez 35 évnyi hosszúságú reproduktív kort figyelembe véve, összesen 2100 nap fájdalmat jelentene! Ez több, mint 5 évnyi fájdalom az Ön életéből! Ennek igazán nem kell így lennie!

Rendelések

Pécs

DaVinci Magánklinika, Pécs, Károlyi M.u.1.
Hétfő, Kedd, 8:00-13:00 óra között.
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051

Budapest

Maternity Klinika, Budapest, 1125, Kútvölgyi út 4.
Csütörtök, Péntek, 9:00-14:00 óra között.
06 (1) 213-4222
06 (20) 666-3848