Minden kérdésére választ kap!

Gy.I.K.

A gyakran ismételt kérdések (Gy.I.K.) bővülő tára segít a tájékozódásában!

Email

A Kapcsolat menüpont alatt eMail küldési lehetőséget talál!

Fórumok

Különböző fórum témák közül választhat. Kérdezhet, hozzászólhat!

Hogyan történik a laparoszkópia?

A hastükrözést altatásban végezzük. Először egy speciális tűvel szén-dioxidot juttatunk be a hasüregbe, hogy az kitáguljon, ezáltal a téjékozódáshoz és a manipulációkhoz kellő nagyságű tér álljon rendelkezésre. Ezt követően kb. 1 cm-es hasfali metszésen keresztül egy megvilágított optikai műszert (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe.

A laparoszkópia során gyakori, hogy a méh mozgatásához egy további eszközt veztünk fel, a hüvelyen keresztül. Lehetőség van egy szondán keresztül festékanyagot juttatnunk a méhen át a petevezetékekbe is, így vizsgálható azok állapota és átjárhatósága. Ezt az eljárást chromopertubációnak hívjuk.

További manipulációkhoz, rendszerint az alhas oldalsó és középső részén további speciális csatornákat, "portokat" vezetünk a hasüregbe, melyeken át speciális műszereket (pl. csipeszeket, fogókat, ollót) juttatunk be. Ezek segítségével vághatunk, vérzést csillapíthatunk, varrhatunk, szövetmintát vehetünk mikroszkópos vizsgálathoz.

Mit lehet így operálni?

Diagnosztikai célból bizonytalan eredetű hasi panaszok, fájdalmak és nőgyógyászati leletek, illetve meddőség okainak kiderítésére, ezen túlmenően méhen kívüli terhesség gyanújakor alkalmazzuk a laparoszkópiát.

Gyógyítható segítségével a méh jóindulatú daganata, a mióma, valamint a méh vagy a húgyhólyag süllyedése, helyzeti rendellenessége, valamint bizonyos típusú vizelettartási zavarok.

Ezen túlmenően, a petevezetékek és petefészkek betegségei, ciszták, folyadékgyülemek, illetve az endometriózis különböző megjelenési formái, bizonyos fejlődési rendellenességek, és a gyulladások vagy előzetes műtétek utáni, fájdalmat vagy meddőséget okozó összenövések is sikeresen orvosolhatóak.

Nem utolsó sorban, ma már nőgyógyászati daganatos betegségek, úgymint a méhnyakrák, a méhtestrák, vagy a szeméremtest rákos megbetegedése is gyógyítható laparoszkóppal.
Azt mondták, a miómám miatt fel kell vágni a hasam, de másutt van jobb megoldásra is lehetőség. Lelkiismeretes orvosom specialistához küldött. Meggyógyultam apró metszéseken keresztül!
fiatal nő Nagykanizsáról
Súlyos endometriózisom tönkretette mindennapjaim. A laparoszkópos műtétem után viszont megszűntek fájdalmaim. Már merek kapcsolatra vállalkozni!
egy fiatal nő Pécsről

Mi a laparoszkópia?

A laparoszkópia egy olyan endoszkópos ("betekintő") beavatkozás, mely során a hasüregben és a medenceüregben zajló elváltozásokat a has felnyitása nélkül diagnosztizáljuk és gyógyítjuk.

Az eljárás során a gázzal felfújt hasüregbe speciális nyílásokon keresztül, mintegy a "meghosszabbított karjainkkal" jutunk be, az ott látottakat képernyőn jelenítjük meg, és a beavatkozás során a bevezetett eszközeinkkel minden olyan manipulációt el tudunk végezni, amit közvetlenül kezünkkel tennénk meg egy hagyományos, nyitott műtét során.

Sőt: a laparoszkópia során lényegesen jobb látási viszonyok vannak, mint nyitott műtétnél. A preparálást, a manipulációt a megemelt hasűri nyomás jelentősen segíti, a beavatkozások emiatt lényegesen kevesebb vérzéssel járnak.

A műtét során olyan apró részletek felfedezésére is lehetőség nyílik az endoszkóp nagyító lencserendszerén keresztül, melyek a szabad szem előtt rejtve maradnának.

A lényegesen kisebb hasfali metszések miatt a műtét utáni fájdalom jóval kisebb, a felépülés pedig jóval gyorsabb, mint nyitott operációkat követően.

Rendelések

Pécs

DaVinci Magánklinika, Pécs, Károlyi M.u.1.
Hétfő, Kedd, 8:00-13:00 óra között.
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051

Budapest

Maternity Klinika, Budapest, 1125, Kútvölgyi út 4.
Csütörtök, Péntek, 9:00-14:00 óra között.
06 (1) 213-4222
06 (20) 666-3848