Minden kérdésére választ kap!

Gy.I.K.

A gyakran ismételt kérdések (Gy.I.K.) bővülő tára segít a tájékozódásában!

Email

A Kapcsolat menüpont alatt eMail küldési lehetőséget talál!

Fórumok

Különböző fórum témák közül választhat. Kérdezhet, hozzászólhat!

Gyakran ismételt kérdések - méheltávolítás

Az alábbiakban a méheltávolítással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekkel találkozhat. Az adott kérdésre kattintva elolvashatja a kérdésre adott választ.

Amennyiben olyan kérdése van, amire itt nem kapott választ, tegye fel nyugodtan email útján! Ha sokakat érintő a kérdése, bekerül az alábbi listába is!
+ Mi alapján válasszak műtéttípust?
Legfontosabb - a szakma szabályain túl -, hogy az operatőr az adott típusú beavatkozásban jártas legyen, és a műtéthez a technikai feltételek adottak legyenek!
+ Lehet az endoscopos út nehezebb?
Igen. Kifejezett elhízás esetén az endoscopos eszközöknek a hasüregbe való bevitele, biztonsággal ott tartása és a velük való manipuláció lehet akár megvalósíthatatlan is. Ilyenkor, ha egyéb kürülmények azt nem kontraindikálják, a hüvelyi módszer választandó.
+ Van, hogy nem szabad endoscoppal?
Igen. A laparoscopos műtéthez megfelelő egészségi állapot szükséges, ugyanis a beavatkozás a páciens számára fejjel lefelé döntött műtőasztal mellett történik. Ez bizonyos állapotok (szív- és tüdőbetegségek, koponyaűrön belüli elváltozások) meglétekor kontraindikált, ilyenkor laparoscopia nem végezhető.
+ Nekem tényleg csak a hasi út lehetséges, mert túl naqy a méhem?
Minden relatív. De akár 400-500 gramm súlyú méhek is rutinszerűen távolíthatóak el laparoscoposan, sőt az extrémen nagy méhek endoscopos eltávolítására is van technika. Konzultáljon kezelőorvosával!
+ Nekem azt mondták, hogy sokkal gyorsabb a hasi út. Mit tegyek?
A hasi út lehet gyorsabb, bár ma már a laparoszkópos méheltávolítás is befejeződhet akár 30 perc alatt. A fontos azt megérteni, hogy nem az orvoscsapatnak, hanem a páciensnek kell kevesebb "megterheléssel" kijönnie a műtétből! Konzultáljon orvosával!
+ Hasi módot javasoltak korábbi hasműtétek miatt. Nincs esélyem másra?
De! Ilyen esetekre különösen kiváló lehet a laparoscopos módszer, amennyiben az azt vállaló operatőr az előzetes hasi műtét(ek)ről, azok esetleges késői szövődményeiről kellő információval bír, és a páciens vizsgálata során a beavatkozást fizikailag kivitelezhetőnek tartja. Konzultáljon kezelőorvosával!
+ Igaz, hogy a hasi út során jobban lehet látni a műtéti területen?
Nem. Semmilyen más módszerrel nem teremthető jobb, tisztább, fényesebb kép illetve tökéletesebb látószög az operatőrnek (és a kollégáinak ugyanúgy!!!), mint az endoszkópos műtéteknél. Ma már akár HD minőségben vagy akár 3D-ben is. És anélkül látunk apró részleteket az Ön szervezetében, hogy az amúgy nem steril fejünket mélyen az Ön hasába kellene dugnunk... Gondolja csak át!
+ Endometriózisom van. Nekem tényleg csak a hasi út biztonságos?
Az endometriózis önmagában nem szolgáltat alapot a has megnyitására, így méheltávolítás is biztonsággal kivitelezhető hasmegnyitás nélkül - avatott kézben. Konzultáljon kezelőorvosával!
+ Szövődmények?
Általában ritkák. Mindegyik típusnál előfordulhat vérzés vagy gyulladás a műtéti területen, vérömleny alakulhat ki, sérülhetnek környező szervek (húgyutak, belek), kialakulhat trombózis, embolia. A hasi módszernél a nagyob szöveti roncsolódás (hasfal) miatt a szövődmények esélye nagyobb.
+ Felépülés?
A hüvelyi és a laparoscopos módszerre általánosságban igaz a rendkívül gyors műtét utáni felépülés. A gyors mobilizáció miatt olyan szövődmények, mint trombózis, embolia, tüdőgyulladás kialakulásának esélye mindkét esetben jóval alacsonyabb, mint hasi méheltávolítás esetén.

Rendelések

Pécs

DaVinci Magánklinika, Pécs, Károlyi M.u.1.
Hétfő, Kedd, 8:00-13:00 óra között.
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051

Budapest

Maternity Klinika, Budapest, 1125, Kútvölgyi út 4.
Csütörtök, Péntek, 9:00-14:00 óra között.
06 (1) 213-4222
06 (20) 666-3848