Minden kérdésére választ kap!

Gy.I.K.

A gyakran ismételt kérdések (Gy.I.K.) bővülő tára segít a tájékozódásában!

Email

A Kapcsolat menüpont alatt eMail küldési lehetőséget talál!

Fórumok

Különböző fórum témák közül választhat. Kérdezhet, hozzászólhat!

Petefészek cysta és eltávolítása

A petefészekben ciszták gyakran kialakulhatnak. Olykor nem okoznak panaszt, máskor súlyos állapothoz vezethetnek. Az alábbiakban a petefészek ciszta eltávolításáról olvashat!

A ciszták hátterében rendellenes tüszőérési folyamat áll, amelynek lényege az, hogy ovuláció hinyában a tüsző megmarad és cisztává alakul át. A nő reproduktív (termékeny) korában a petefészkekben folyamatosan érnek a tüszők, amelyekből az érett petesejtek a ciklus közepén kiszabadulnak, hogy megtermékenyülhessenek. Általában havonta egy tüsző jut el erre az érettségi szintre.

Van amikor ez a folyamat nem következik be és tüszőrepedés hiányában a tüsző megmarad: ebből lesz a ciszta. Az esetek jelentős részében ez magától felszívódik. Ha ez mégsem következik be, tovább nőhet, panaszt okozva. Ilyenkor van szükség kezelésre.

Milyen kezelés választandó?

A választást meghatározza a ciszta jellege, mérete és az általa okozott panaszok.

A ciszták néha felülfertőződnek, ilyenkor tályoggá alakulhatnak. Ebben az esetben mindenképpen műtétre van szükség. Az, hogy ilyen esetben mennyire menthető meg a petefészek állománya, csak műtét alatt derül ki, de gyakran a góctalanítás, azaz a súlyos fokú gyulladásnak a szervezetből való eltávolítása, csak a petefészek feláldozásával lehetséges. Ez azonban ilyenkopr a gyógyulás elengedhetetlen alapja.

A petefészekciszták egy része rosszindulatúságot mutat. Ennek bizonyos jelei még az operáció előtt észrevehetőek ultrahangos és laborvizsgálattal.

A cysta kezelése

A petefészek cisztákat – típustól függően – lehet gyógyszeresen és műtéttel kezelni. Az operatív kezelés – szintén típustól függően – lehet laparoszkópia és hagyományos, nyitott hasi műtéti megoldás. A beavatkozások során a minél kisebb csonkolás alapelvét követjük a még termékeny korú – a családtervezést még be nem fejezett – pácienseknél.

Ugyanakkor az endoszkópos műtéti technika lehetővé teszi, hogy a ciszták legtöbbjét a petefészekből mintegy "kihámozzuk", majd a petefészek megmaradt állományát varrattal rekonstruáljuk anélkül, hogy a hasat fel kelljen nyitnunk. A rosszindulatúság jeleit mutató elváltozások esetén a petefészek speciális zsákban is eltávolítható és műtét alatti szövettani vizsgálatra küldhető. Ilyenkor, főleg fiatal pácienseknél, gyakran törekszünk ép, ellenoldali petefészek megtartására mindaddig, amíg rosszindulatúság a végleges szövettani eredménnyel be nem bizonyosodik.
Dermoid cisztám volt. Korábban ez egyet jelentett a has felnyitásával. Ma már biztonsággal operálható laparoszkóppal is, nekem is így oldották meg. És megmaradt mindkét petefészkem!!!
egy édesanya Szombathelyről
Másodjára talált otthoni kezelőorvosom egy hatalmas cisztát a méhem mögött. Inkább több órát utaztam, de megúsztam a hasnyitást. Ma már ismét boldog, egészséges vagyok!
fiatal nő Balatonfenyvesről

Rendelések

Pécs

DaVinci Magánklinika, Pécs, Károlyi M.u.1.
Hétfő, Kedd, 8:00-13:00 óra között.
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051

Budapest

Maternity Klinika, Budapest, 1125, Kútvölgyi út 4.
Csütörtök, Péntek, 9:00-14:00 óra között.
06 (1) 213-4222
06 (20) 666-3848